Telefon
WhatsApp
Konum
İnstagram
Davranış Bozuklukları

Davranış Bozuklukları

Davranış bozuklukları, çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bu psikolojik durum yetişkinlerde de görülebilir. Birey sosyal yaşamında, okulda, iş hayatında veya günlük yaşamında sosyal kurallara uymama, başkalarının haklarını yok sayma şeklinde davranışlar sergiler. Davranış bozukluklarında fiziksel, ruhsal, çevre ve genetik sebeplerin etkin rol oynadığı düşünülmektedir.

Davranış bozukluğuna sahip kişilerin iç dünyaları da karmaşıktır. İşte bu kargaşayı, çatışmaları davranışlarına aktararak kural tanımayan, insanlara say duymayan, çevreye zarar veren hatta kendine zarar verebilen kişilere dönüşebilir.

Davranış bozuklukları kişiye göre farklılık gösterir. Davranış bozukluğu yaşayan kişiler toplumsal normlara uymazlar. Hırsızlık yapanlar, saldırgan olanlar, yalan söyleme eğiliminde olanlar, sinirli ve hırçın olanlar vs. gibi olumsuz özelliklere sahip olabilir.

Davranış bozuklukları kişiye göre çeşitli tablolarda incelenebilir. Sıklıkla karşılaşılan durumlar;

  • Muhalif olma karşı gelme bozukluğu anne baba, öğretmen vs. kendinden üst kişilere karşı olma, kurallara uymama, öfkeli tepki verme, söylenenin tam tersini yapma eğilimi görülür.
  • Davranış bozukluğu yalan söylemek, hayvanlara-insanlara-çevreye zarar vermek, başkalarının haklarına saygı göstermemek, hırsızlık yapmak gibi ciddi sorunları içerebilir.
  • Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişilerde suç işleme eğilimi fazla görülür. Bu kişiler sürekli kavga, hakaret etme, sinirlilik hali içerisinde olabilirler.

Davranış Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Kişinin yaşamını olumsuz etkileyen davranış bozuklukları genetik yatkınlık, beyin yapısı, yaşanılan travmatik olaylar (taciz, dayak, aile içi şiddet, anlamlandıramadığı kabullenemediği kayıplar), yoksulluk, geçimsizlik, kavga, karmaşa, gelişim bozuklukları, sosyal çevre, madde kullanımı gibi faktörler gösterilebilir.

Çocuklarda En Çok Görülen Davranış Bozuklukları

  • Saldırganlık, hırçınlık, inatçılık, sinirlilik, agresiflik
  • Her şeye karşı gelme, muhalif olma
  • Tırnak yemek, saç koparmak, saç kesmek
  • Çocuk tuvalet eğitimi almış yaşta ise gece-gündüz fark etmez alt ıslatma, kaçırma
  • Aşırı yeme veya hiç yememek
  • Uyku sorunları

Davranış Bozukluğu Tedavisi

Davranış bozuklukları tedavisi yapılabilmesi için ergoterapistler tarafından tanısı konan davranış bozukluğunun altında yatan sorunlar tespit edilir. Kişiye göre ve davranış bozukluğunun türüne göre psikoterapi veya ilaçla tedavi yöntemine başvurulur. Tedavide ailenin rolü önemlidir. Anne babaların çocuklarda olan bu davranış bozukluklarının faktörünün ciddi olduğunu anlamaları gerekir.

Mesela sürekli aile içi şiddete maruz kalan veya kavgaya maruz kalan çocuklarda oluşan davranış bozuklukları o ortamda kaldığı sürece iyi gitme ihtimalinden söz edilemez. Aynı şekilde çocuğun okulda arkadaşlarından gördüğü zorbalık, devam ettiği sürece olumsuzlar devam eder.

Davranış bozukluğu Sakarya olan çocukları dövmek, kızmak yerine çocuğa uygun dille yaptığının yanlış olduğunu anlatmak doğru bir davranış şeklidir. Aynı şekilde doğru davranışlar sergilediğinde ödüllendirerek çocuklarınızı mutlu hissettirebilir doğru davranışları destekleyebilirsiniz.

Davranış Bozuklukları, Davranış bozuklukları tedavisi Sakarya, Sakarya çocuk davranış terapisi, Çocuklarda davranış bozukluğu tedavisi, Sakarya davranış terapisti, Davranış sorunları Sakarya, Sakarya psikolojik destek, Ergenlerde davranış bozukluğu tedavisi, Davranış bozukluğu nedir?, Çocuk psikolojisi Sakarya, Sakarya çocuk psikoloğu, Davranış bozukluğu uzmanı Sakarya, Aile ve çocuk davranış terapisi, Çocuklarda öfke kontrolü Sakarya, Davranış bozuklukları ergoterapi Sakarya, Ergenlerde öfke problemleri tedavisi, Sakarya ergen psikolojisi, Dürtü kontrol bozukluğu Sakarya, Okul çağı çocuklarında davranış bozukluğu, Davranışsal sorunlar için terapi Sakarya, Çocuklarda saldırganlık tedavisi Sakarya, Davranış bozuklukları destek merkezi, Sakarya çocuk ve ergen terapisti, Davranışsal terapi Sakarya, Çocuk ve gençlerde davranış sorunları tedavisi,