Sosyal etkileşim problemleri, günümüzde çocuk, genç, yaşlı hemen hemen her insanın karşılaştığı bir durumdur. Otizm, DEHB’li çocuklar başta olmak üzere, bazı çocuklar çevresi ile iletişim kurmada, sosyal etkileşim yaşamada zorluk yaşayabilir. Çocukların kişisel ve bilişsel gelişimini tamamlayamaz. Bu da yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Çocuk büyüdükçe a-sosyal, agresif, iletişim kuramayan, akranları ile oyun oynayamayan bir çocukla karşılaşabilirsiniz.
Otizmli, dikkat eksikliği belirtileri, dil problemleri tespit edilen çocuklarda sosyal etkileşim becerileri geliştirilmesi Sakarya için uzmanlar tarafından terapi ve stratejiler belirlenir. Dil problemi yaşayan çocuklar hem öğrenmede hem de sosyal etkileşimde zorluklarla karşılaşır. Gelişimin bir parçası olan dil kullanımı, dilin nasıl kullanılacağını öğrenme dil terapisi Düzce ile mümkündür. Sosyal etkileşimde yaşanan güçlükler; çocuğun arkadaşları, öğretmeni veya ailesi ile sohbetleri başlatamıyor, iletişim kuramıyorsa ise sosyal etkileşimde problemler yaşadığının işaretidir diyebiliriz. Çocuğun bilişsel gelişiminde önemli olan dil kullanımı çocuğun kendini ifade edebilmesi için önemlidir.
Sosyal etkileşim problemleri yaşayan çocuklar yalnız hissedebilir. Bu da ileriki yaşamlarını olumsuz etkiler. Çocuğun yaşadığı bu problemlerin altında yatan sorunları doğru tespiti ve tedavisin yapılması gerekir. Sosyal etkileşim sorunları çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylara da bağlı olabilir.
Sosyal etkileşim problemleri Kocaeli arasında farklı kültürlere sahip olmak, etkileşimde sorun olarak karşınıza çıkabilir. Hayatın bir parçası haline gelen teknoloji çocukluk döneminden itibaren sosyal etkileşimde problemlere neden olabilir. Digital dünyanın her ne kadar olumlu tarafları varsa da sosyal etkileşim üzerinde olumsuz rolü vardır. Çocuk sanal dünyaya kendini öyle kaptırır ki; bunlar çocuğu a-sosyal, çekingen yapabilir.
Çocuğun akranları ile ilişkilerinde zorluk çekmesi, özgüven problemleri yaşamaları gelecek yaşamını olumsuz etkiler. Çocuk yaşadığı bu zorlukları aşma konusunda yetersiz kalabilir. Bu konuda çocuğa yardımcı olmak için öncelikle anne-babaları bilinçlendirmek ve bu zorlukları aşmak için çözüm önerileri sunmak, terapiler almak önemlidir.
Sosyal etkileşim hayatın bir parçasıdır. Oyun en iyi iletişim ve öğrenme metodudur. Oyunun gücünden faydalanarak çocuğun akranları ile sosyal etkileşimde bulunmasını sağlayabilirsiniz. Teknoloji bağımlılığından uzaklaştırarak çocuklarla farklı etkinlikler yaparak çocuğun sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğun yaşadığı güçlüklerinin altında yatan problemleri tespit ederek bunların çözümü konusunda uzmanlardan yardım alabilirsiniz.