Telefon
WhatsApp
Konum
İnstagram
Duyu Bütünleme

Duyu Bütünleme

Duyu bütünleme, insan yaşamı boyunca çevresinden veya vücudundan aldığı sayısız, karmaşık duyusal bilgiyi anlamlandırır ve bedenini bu bilgiye dayanarak uyumlu olarak kullanmasını sağlayan bir bütündür.

Uzmanların nörolojik olarak nitelendirdiği duyu bütünleme, duyu organları ile alınan bilgileri beyin, sanki bir orkestra şefi gibi yorumlar. Bu büyüleyici süreçte beyin aldığı her duyusal bilgiyi anlamlandırarak renklerin, dokuların, seslerin, kokuların, dokunuşların uyumlu olmasını sağlar.

Duyu Bütünleme Süreci Nasıl Başlar?

Duyu organları ile vücuttan ve çevreden gelen duyusal bilgileri algılayarak başlayan bu karmaşık süreç, merkezi sinir sistemine iletilir. Bu süreci yöneten beyin, aldığı uyarıları anlamlandırır, yorumlar ve buna uygun olarak birey harekete geçer.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?

Daha çok çocuklarda görülen duyu bütünleme bozukluğu (işitme görme, dokunma, duyma, tat alma, koku alma, hareket) yani duyu organlarımızın çevreden ve vücudunuzdan aldığı duyu bilgilerini beyinin doğru yorumlama ve anlamlandırma becerisinde kısmen veya tamamen zorluk yaşamasıdır. Bu kişiler, çevreden gelen uyarıları bütünleştirmede zorluk çekebilirler. Böyle bir durum; çocuğun dışarıdan gelen duyu uyarılarına aşırı tepki vermesi veya hiç tepki vermemesi gibi farklı davranışlara sebep olabilir. Birkaç örnek verirsek; kimisi seslere karşı aşırı duyarlılık gösterebilir veya yemek yemeyebilir veya aşırı yemek yiyebilir, kimi yüksek ışığa duyarlıdır kimisi duyarsızdır vs....

Çocuklukta başlayan duyu bütünleme bozukluğu erken tedavi edilmezse, kişinin yaşamı boyunca devam edebilir. Bu kişiler günlük aktivitelerinde, okulda, işyerinde kısacası hayatın her alanında zorluklarla karşılaşabilir.

Çocuğumda Duyu Bütünleme Bozukluğu Var mı? Belirtileri Nelerdir?

Çocukluktan başlayan duyu bütünleme bozukluğu belirtileri kişiye göre farklılık gösterebilir.

  • Çocuklar dışarıdan veya kendi vücudundan gelen uyarıcılara çoğu zaman aşırı tepki verir. Mesela yüksek ses, sıcak gibi.
  • Sıcak, soğuk, acı gibi duyu bilgilerine karşı tepkisiz kalmak veya yeterince tepki vermemek.
  • Yürümede zorlanmak, sürekli düşmek, elindekileri düşürmek, denge problemleri.
  • Yazma, kesme, biçme, çakma gibi motor gelişimlerini yapmakta zorlanma veya yapamama.
  • Aşırı hareketlilik, odaklanamama.
  • Arkadaşları ve çevresindeki kişilerle iletişimde zorlanma.
  • Depresyon, sinirlilik, mutsuzluk, karamsarlık vs.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Tedavisi Var Mı?

Duyu bütünleme bozukluğu tedavisi teşhis, özel terapi yöntemleri ile hızlı ve olumlu sonuçlar alınabilir. Bilecik terapi programları her çocuğun gelişimi ve hızı farklı olduğu için bireyselleştirilerek özel terapi planları düzenlenir. Terapilerde amaçlanan;

  • Duyusal duyarlılığı yani çocuktaki aşırı tepki veya hiç tepki vermeme durumlarını düzenlemek, dengelemek
  • Vücuttan veya çevreden gelen farklı duyusal bilgileri anlamlı hale getirme becerisini kazandırmak
  • Günlük yaşam becerilerini geliştirerek okul, iş hayatında başarılı olmasına destek verir.

Duyusal bütünleme bozukluğu tedavisi Sakarya ile kişinin öz güveni artar, öğrenme becerileri gelişir, davranışları düzelir, çevresi ile iletişimi artar, okul ve iş hayatında başarılı olur. En önemlisi bağımsız hareket edebilme becerisine kavuşabilir.

Duyusal bütünleme terapisine çocuklar, yetişkinler herkes katılabilir. Bu süreçte ergoterapist, fizyoterapist birlikte çalışabilir.